Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Αλλαγή της Προθεσμίας του Νέου Αναπτυξιακού για τις Ενταγμένες Επενδύσεις και Προώθηση της Διασύνδεσης της Κρήτης Ζητά η ΕΛΕΤΑΕΝ


Την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου παραχώρησε η ΕΛΕΤΑΕΝ, στις 15 Ιουνίου, με αφορμή την οργάνωση, για 10ησυνεχόμενη χρονιά, εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Ανέμου 2016. Ανάμεσα στα άλλα, ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΕΤΑΕΝ ανέπτυξαν τις θέσεις της Ένωσης για τη χαμηλή ως τώρα ανάπτυξη των αιολικών στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα τις προτάσεις τους για την αναβάθμιση των ΑΠΕ.

Ειδικότερα, παρουσίασαν στους εκπροσώπους των ΜΜΕ τις θέσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα και τα οποία συνολικά συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός αρνητικού επενδυτικού κλίματος, το οποίο αντανακλάται στη, συγκριτικά με τις δυνατότητες της χώρας, ιδιαίτερα περιορισμένη ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας.

1) Νέος υποστηρικτικός μηχανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας:

Πέραν των αναλυτικών θέσεων που έχει εκφράσει η ΕΛΕΤΑΕΝ στη διαβούλευση επισημάνθηκαν:

α) η μεγάλη καθυστέρηση στην θεσμοθέτηση του νέου μηχανισμού που αφενός έχει αναστείλει την υπογραφή Συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) για νέα έργα και αφετέρου δημιουργεί αβεβαιότητα για τη δέσμευση της Κυβέρνησης ότι τα PPAs που είχαν υπογραφεί έως 31.12.2015 θα παραμείνουν στο ισχύον έως τότε τιμολογιακό καθεστώς feed-in tariff.

β) το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει πλήρως αγνοήσει την αναλυτική τεκμηρίωση που της έχει κοινοποιήσει η ΕΛΕΤΑΕΝ, με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την εξαίρεση από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες για αιολικά πάρκα. Η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητά σαφή και συγκεκριμένη απάντηση επί των επιχειρημάτων αυτών.

γ) ότι, όταν η Ελλάδα στο μέλλον παύσει να πληροί τα ανωτέρω κριτήρια εξαίρεσης και εφαρμοσθούν, τότε, και για την αιολική ενέργεια ανταγωνιστικές διαδικασίες, αυτές πρέπει να είναι ουσιαστικά αυτοματοποιημένες και καθορισμένες για ικανό βάθος χρόνου ώστε να μην εξαρτώνται από τη βούληση του όποιου Υπουργού, πολιτικού ή υπηρεσιακού παράγοντα, να εκδώσει μια υπουργική απόφαση για την προκήρυξη της κάθε μίας από αυτές.

2) Νέος Αναπτυξιακός Νόμος:

α) Ο αποκλεισμός της αιολικής ενέργειας και γενικότερα του ενεργειακού τομέα από τις διατάξεις του νέου Αναπτυξιακού Νόμου στερείται οικονομικής λογικής και αυτό πρέπει να αλλάξει.

β) Ζήτημα όμως γεννάται και με την ανισότιμη αντιμετώπιση των ήδη ενταγμένων επενδύσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή η προθεσμία των επενδύσεων που θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί το τέλος του 2015 και το τέλος του 2016 παρατείνεται υπό την προϋπόθεση –και για τις δύο κατηγορίες- ότι θα έχουν πραγματοποιήσει το 50% του κόστους έως το τέλος του 2016. Αυτό προφανώς αδικεί τις επενδύσεις που είχαν προθεσμία το τέλος του 2016. Μετά την παρέμβαση της ΕΛΕΤΑΕΝ στη Βουλή, ο αρμόδιος Υπουργός δεσμεύθηκε ότι για αυτές η προθεσμία της υλοποίησης του 50% του κόστους θα μετακινηθεί κατά 3 μήνες, την 31 Μαρτίου 2017. Αυτό δεν είναι επαρκές και δεν εξασφαλίζει την ισότιμη αντιμετώπιση των δύο κατηγοριών. Η μετακίνηση της προθεσμίας πρέπει να είναι έως το τέλος 2017.

Ακολούθησε συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα και μεταξύ άλλων που συζητήθηκαν ήταν η διασύνδεση της Κρήτης, η οποία πρέπει να προωθηθεί άμεσα σε πλήρη ανάπτυξη και με στόχο την κάλυψη μακροπρόθεσμων αναγκών του συστήματος και λαμβάνοντας υπόψη το ενεργειακό μίγμα που θα προκύψει από την προσαρμογή σε παγκόσμιες συμφωνίες όπως αυτή του Παρισιού του Δεκεμβρίου του 2015, η ευρωπαϊκή πολιτική για το σύστημα εμπορίας ρύπων, η οποία πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα για να συμβάλει στη δημιουργία σταθερού επενδυτικού κλίματος και οι τεχνολογικές εξελίξεις σε χερσαίες και θαλάσσιες εγκαταστάσεις, που θα καταστήσουν την αιολική ενέργεια ακόμη πιο ανταγωνιστική.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ δήλωσε: «στις 15 Ιουνίου 2016 εορτάζουμε σε όλον τον πλανήτη την Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου. Ελπίζουμε ότι η Κυβέρνηση θα αφουγκραστεί το παγκόσμιο μήνυμα και θα δρομολογήσει αποτελεσματικές πολιτικές για τη δημιουργία σταθερού και ασφαλούς επενδυτικού κλίματος για τη μαζική εγκατάσταση αιολικών πάρκων προς όφελος του περιβάλλοντος, της οικονομίας και των επόμενων γενιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου